SZC logo

Vas Vármegyei Szakképzési Centrum

OM kód: 203062/021 | 9700 Szombathely, Simon István utca 2-6.

Intézmény logo

Vas Vármegyei Szakképzési Centrum Oladi Technikum

HírekKözérdekű adatokCLASSROOMKRÉTA
Széchenyi 2020

Hírek

2022. okt. 9.


Némethné Ódor Edit

  • Erasmus+

Két hét Mallorca

2022.09.05-től 09.17-ig tanulóink Mallorcán vehettek részt szakmai gyakorlaton.

Mallorca

A mallorcai szakmai gyakorlatra kiválasztott 16 tanuló négy szakmacsoportból került ki : a sport, a pedagógia ágazatból, illetve a fodrász és a kozmetikus szakmát tekintve a szépészet ágazatból. Életkor szempontjából is változatos volt a kép: a 9, 10, 11, 12. évfolyamok is képviseltették magukat.

A fogadó szervezet a sport ágazathoz tartozó diákok számára biztosította a legideálisabb feltételeket. Bár messze volt a munkahely ( napi 1,5 óra oda-1,5 óra vissza), de valóban hasznosan töltötték el a napi 4-5 munkával teli időtartamot. Munkaadójuk figyelt rájuk, követte fejlődésüket, precízen értékelte őket. Maradandó tapasztalatokat szerezhettek a munka világáról, a kapcsolatteremtésről, alkalmazkodásról, feladatvégzésről. Itt valóban fejlődhettek a tanulók kompetenciái.

A kozmetikusok munkahelye ugyancsak ideális volt tapasztalatszerzésre, bár ez is nagyon messze esett a szállásunktól ( 1,5-1,5 óra közlekedés). Itt a nyelvi közeg, a kommunikációs nyelv okozott némi fennakadást. Az angol nyelvet nem tudták alkalmazni, csak a spanyol fordítóprogramon keresztül tudtak közös nevezőre jutni. Mivel a vállalkozásban csak a tulajdonos dolgozott és sok vendéggel foglalkozott, a diákokkal kapcsolatban nem igazán volt ideje plusz mentorálásra. A délutáni műszakosok, mivel ketten voltak, egymáson tudtak gyakorolni.

A fodrászok munkahelye ideális helyszínen, a belvárosban, a központhoz közel volt, ami hátrány volt, hogy sajnos nem tudtak velük angolul kommunikálni. A diákok párosan osztották be magukat itt is, így egymásnak tudtak segíteni. A végzősök már rendelkeztek annyi munkarutinnal, hogy az alsóbb évfolyamosok számára is át tudták adni ismereteiket. A második munkahéten tartottak számukra egy workshopot, férfi hajvágásból. Ezt hasznosnak ítélték meg a tanulók.

A pedagógiai asszisztensek számára szociális- és oktatási intézmények meglátogatása, illetve előadásokon való  részvétel jelentett elfoglaltságot.  Sajnos interaktív munkavégzésre, tevékenységbe való bekapcsolódásra nekik nem nyílt alkalmuk, viszont velük angolul beszéltek, tudták használni nyelvtudásukat.

A program tágabb értelemben vett célja megvalósult, hiszen valamennyi diák kilépve a komfortzónájából töltötte el ezt a két hetet. Olyan készégeik fejlődtek, mint például: önállóság, együttműködés, kommunikáció, kapcsolatteremtés, önérvényesítés, problémamegoldás, tolerancia. Röviden a szociális és érzelmi kompetenciáik; és ezekre a munka világában igencsak szükségük lesz majd.

A mobilitás hosszú távú hozadékát én annak motivációs erejében látom. A jövőben ezzel lehet majd inspirálni a tanulókat a jobb tanulmányi eredmény elérésére, vagy a közösségért végzett munka fokozására.

A program legnagyobb eredményének azt tartom, hogy a felmerülő nehézségek, zökkenők, buktatók ellenére a tanulók jól érezték magukat, sok-sok új élménnyel telve érkeztek haza. Minden résztvevő esetén elmondható, hogy az itthon maradottak büszkék lehetnek osztálytársaikra, mert becsülettel helytálltak, dicsőn képviselték iskolájukat, szakmájukat és végső soron Magyarországot is. ( Saját készítésű apró, magyaros ajándékkal köszöntünk el spanyol támogatóinktól.) A résztvevők előzetes munkájukkal kiérdemelték a mobilitás lehetőségét és kinntartózkodásukkal mindannyian igazolták is annak jogosságát.

KAPCSOLÓDÓ HÍREK


Erasmus+

Erasmus+ 2024

A csapat fodrász tanulókból állt, gyakorlati oktatáson is részt vettünk.

2024. máj. 7.


Biró Adél

Ballagás 2024

Ballagás 2024

Pénteken elballagtak szakgimnazistáink és szakképző iskolásaink

2024. máj. 4.


Sipos László

Pedagógia

Csiga Samu és Csiga Sára a Kastélyiskolában 🐌

Iskolánk pedagógiai asszisztens (gyógypedagógiai munkatárs) tanulói kedd délelőtt egy könyvbemutatón vehettek részt, - a Rum-Kastély EGYMI gyógypedagógusai -, Ihász-Kozmor Barbara és Szekérné Jóna Klaudia jóvoltából.  

2024. máj. 2.


Nagy Adriána


Partnereink

SZC logo

Vas Vármegyei Szakképzési Centrum


Vas Vármegyei Szakképzési Centrum Oladi Technikum

9700 Szombathely, Simon István utca 2-6.

Telefon: 06/20/503-37-33

E-mail: titkarsag.oladi@gmail.com

OM azonosító: 203062/021


2024Vas Vármegyei Szakképzési Centrum Oladi Technikum