SZC logo

Vas Vármegyei Szakképzési Centrum

OM kód: 203062/021 | 9700 Szombathely, Simon István utca 2-6.

Intézmény logo

Vas Vármegyei Szakképzési Centrum Oladi Technikum

HírekKözérdekű adatokCLASSROOMKRÉTA
Széchenyi 2020

Bemutatkozás

Kedves Látogatók!

Iskolánk, a Vas Vármegyei Szakképzési Centrum Oladi Technikum 1986 óta működik Szombathelyen, az Oladi lakótelepen. Szakmai profilja a technikumi osztályokban a szépészet, a sport és az egészségügyi technika ágazat, a szakgimnáziumi osztályban az oktatás területen a pedagógia munkatárs szakképesítés gyógypedagógiai asszisztens szakirány, valamint kifutó jelleggel az egészségügyi és szociális ágazat.

A szakképző iskolában a kreatív ágazat divatszabó és bőrtermékkészítő osztályát tervezzük indítani. A 2020/2021. tanévtől lehet jelentkezni orientációs osztályunkba is. A szakképző iskola tanulóinak a szakma elsajátítása után lehetőségük nyílik esti munkarendű képzés keretében az érettségi megszerzésére két év alatt.

Az iskolánkhoz tartozó középső épületegység helyiségei, a kivételesen nagyméretű tornaterem jól felszerelt sportszertárral, a konditerem, a felújított szabadtéri sportpályák, a műfüves focipálya, a tanuszoda, a könyvtár, a büfé, a klubtermek és a színházterem mind a tanulók színvonalas tanulmányi munkáját és hasznos szabadidő eltöltését szolgálják.

Az érettségi után hozzánk jelentkező tanulók is számos képzési forma közül választhatnak.

Iskolánk történetében nem ritka, hogy valaki több szakmát / szakképesítést is szerez nálunk. Két szakma valamint egy szakképesítés megszerzésére ingyenesen nyílik lehetőség intézményünkben.

Iskolánk ruhaipari tanműhelyében divatos ruházati termékek készülnek a kerettantervek előírásainak megfelelően, diákjaink varrják a Savaria Történelmi Karnevál jelmezeinek jelentős részét is. A Teleki Szalon a méretes ruhaipari képzést szolgálja. 

Az iskola tanulói évről évre eredményesen szerepelnek az országos tanulmányi versenyeken.
Női szabó tanulóink rendre dobogós helyen végeznek a Szakma Kiváló Tanulója Versenyen.
Fodrász és kozmetikus tanulóink az országos és regionális versenyeken kiemelkedő sikereket érnek el.

Hagyománnyá váltak az egészségnevelési, környezetnevelési, helytörténeti és kulturális témákban megrendezett projektnapok, illetve a szakmai nap. Ezek a rendezvények még színesebbé teszik az iskolai életet. 

Az utóbbi években nyertes pályázatainknak köszönhetően ifjúságvédelmi felelős és iskolapszichológus is foglalkozik tanulóinkkal. 

A 2019-ben felavatott Digitális Közösségi Alkotóműhelyben a diákok különböző szakterületek eszközeivel és munkafolyamataival ismerkedhetnek meg, a szemléltető robotok pedig az érdeklődők kreativitását fejlesztik.

Technikum

A gazdaság visszajelzése alapján a szakgimnázium helyett a technikum elnevezés kerül bevezetésre.
A technikusképzés 5 éves. Az első két év ágazati ismereteket adó képzése után a második ciklusban duális képzés folyik. A képzés időszakában a tanulószerződés átalakul munkaszerződéssé, amely a képzés alatt jövedelemhez juttatja a tanulót. A négy kötelező közismereti tárgyból tesznek érettségit a diákok, a technikusi szakképesítés szakmai vizsgája lesz egyben az ötödik érettségi tárgy. Így 13. év végi sikeres vizsga után két végzettséget igazoló bizonyítványt kap. Kézhez kapja az érettségi bizonyítványát, és a technikusi végzettségét igazoló oklevelét. A technikumban megszerzett tudás megteremti a lehetőségét, hogy a jó eredménnyel végzettek a szakmai vizsgájuk eredményének figyelembevételével továbbtanulhassanak felsőoktatásban azonos ágazaton belül.

Szakképző iskola

A szakképző iskola 3 éves. Az első év ágazati ismereteket adó képzés, az azt követő két évben duális képzés folyik, elsősorban munkaszerződés keretén belül. A végzés után itt is nyitott a lehetőség az érettségi vagy akár a technikusi képzettség megszerzésére. 

Az ágazati alapképzés ágazati alapvizsgával zárul. Az ágazati alapvizsga alkalmas egyszerű munkakörök betöltésére. 

A szakképző iskolába való belépésnek feltétele, hogy rendelkezzen a tanuló azokkal az alapkompetenciákkal, melyek szükségesek a szakma elsajátításához.

A szakképző iskola elvégzése után lehetőség van 2 év alatt esti munkarendű felnőttoktatás keretében érettségi vizsga letételére.

Orientációs év, kompetencia-fejlesztő év 

Azoknak a fiataloknak, akik bizonytalanok a pályaválasztásban, vagy az általános iskolát kompetenciahiánnyal fejezik be. Feladata nem az általános iskolai tananyagok ismétlése, hanem kompetenciák felmérésére alapozott fejlesztés.

Ösztöndíj

Technikum: a tanulók a 9. évfolyamtól kapnak ösztöndíjat.
Szakképző iskola: minden diák a 9. évfolyamtól egységes szakképzési ösztöndíjat kap.

Szakgimnázium

A szakgimnázium első négy évfolyama elsősorban az érettségire készít fel, de emellett már a szakmai alapozó képzés is megkezdődik. A négy évfolyam alatt a tanulók már konkrét gyakorlati és elméleti felkészítésben részesülnek a választott szakma kívánalmai alapján. Az ötödik évfolyamon a választott szakirány ismeretanyagából szakmai vizsgát tesznek.

Képzéseinkre felvételi vizsga nincs.

A tanulók felvételénél az általános iskolai 7. évfolyam tanév végi, illetve a 8. évfolyam félévi tanulmányi eredményeit vesszük figyelembe: magyar nyelv és irodalom, történelem, idegen nyelv, matematika és rajz illetve biológia tantárgyból.

A tanulmányok folytatásánál figyelembe vehető felmentéseket tartalmazó határozatokat kérjük a jelentkezési laphoz csatolni.

Érettségi utáni képzések

A szakmai képzés lehetőséget biztosít az érettségizett, gimnáziumot végzett, valamint az egyetemi tanulmányaikat feladó fiatalok részére. Erre szolgál az érettségi utáni kétéves képzés.

Az érettségi utáni képzésben mindenki számára lehetőséget kínálunk fodrász, kozmetikus technikus, kéz- és lábápoló technikus, fogtechnikus és fitness-wellness instruktor szakma, illetve pedagógiai munkatárs (gyógypedagógiai asszisztens) szakképesítés megszerzésére.

Az érettségi utáni képzések esetén felvételi vizsga nincs, a felvétel a jelentkezés sorrendjében történik. A fodrász, kozmetikus technikus és fogtechnikus szakmák esetén a jelentkezők az ágazati alapvizsga után (9 – 12 hét képzés) kell a duális gyakorlati oktatási hellyel munkaszerződést kötni. 

Bemutatkozás

Partnereink

SZC logo

Vas Vármegyei Szakképzési Centrum


Vas Vármegyei Szakképzési Centrum Oladi Technikum

9700 Szombathely, Simon István utca 2-6.

Telefon: 06/20/503-37-33

E-mail: titkarsag.oladi@gmail.com

OM azonosító: 203062/021


2024Vas Vármegyei Szakképzési Centrum Oladi Technikum