SZC logo

Vas Vármegyei Szakképzési Centrum

OM kód: 203062/021 | 9700 Szombathely, Simon István utca 2-6.

Intézmény logo

Vas Vármegyei Szakképzési Centrum Oladi Technikum

HírekKözérdekű adatokCLASSROOMKRÉTA
Széchenyi 2020

Hírek

2023. jan. 8.


Némethné Ódor Edit

  • Erasmus+

Szakmai tapasztalatok az európai szépségipar központjából: Milánó, 2022.10.09-10.30.

A milánói szakmai gyakorlatra kiválasztott 20 tanuló öt szakmacsoportból került ki: a kreatív, a sport, a pedagógia ágazatból, illetve a fodrász és a kozmetikus szakmát tekintve a szépészet ágazatból. Életkor szempontjából is változatos volt a kép: a 10, 11, 12, 13. évfolyamok is képviseltették magukat.

Milánó 2022-10-09--30

A fogadó szervezet, az EVOLVO valamennyi ágazathoz tartozó diák számára ideális fejlődési lehetőséget biztosított, mindenütt hasznosan töltötték el a napi 6-8 munkával teli időtartamot. Munkaadóik figyeltek rájuk, követték fejlődésüket, precízen értékelték őket. Maradandó tapasztalatokat szerezhettek a munka világáról, a kapcsolatteremtésről, alkalmazkodásról, feladatvégzésről. Valóban fejlődhettek a tanulók munkavállalói kompetenciái.

Az 5 fő fitness-wellnes instruktor a milánói rögbi egyesületben tartott tematikus edzéseket óvodás és kis iskolás korú fiúknak, illetve kislányoknak. Ez remek alkalmat kínált arra, hogy betekinthessenek az olasz tömeg- és szabadidősport területén működő sportszervezetek életébe.

A kozmetikusok és a fodrászok egy igényesen kialakított szépségszalonban töltötték el a három hetet.  Ez a munkahely ugyancsak ideális volt tapasztalatszerzésre, hiszen a vállalkozás egy jól bejáratott, színvonalas munkát végző, sok vendéggel foglalkozó üzlet. A tulajdonoson kívül több alkalmazott is dolgozott az egyes műszakokban, mindig volt olyan szakember, aki diákjainkra is tudott figyelmet fordítani. Kozmetikus tanulóinkat, mivel négyen voltak, kettesével osztották be a délelőtti és a délutáni műszakra. Így párban végezték a különböző epilálási folyamatokat. Sokat fejlődtek a testmasszázs tökéletesítésében is.

A fodrászok közül a végzősök már rendelkeztek annyi munkarutinnal, hogy az első naptól kezdve a legnagyobb odafigyelést igénylő tevékenységeket, a hajszőkítést, hajfestést, illetve a férfi haj- és szakáll vágást is rájuk bízták. Az alsóbb évfolyamosok a hajmosási, fejmasszírozási technikáikat tökéletesítették.

A pedagógiai asszisztenseink számára egy monzai óvoda kisgyermekeivel való foglalkozás nyújtott tapasztalatszerzési lehetőséget. Nagy élményt jelentett számukra, hogy aktívan részt vehettek játékos és fejlesztő foglalkozásaikon, együtt étkezhettek, mozoghattak velük. Még a „Tavaszi szél vizet áraszt” kezdetű magyar népdal megtanítására is volt lehetőségük. A nyelvi akadályokat az angol nyelv használatával tudták leküzdeni, ezzel gazdagítva meglévő nyelvtudásukat.

A két, tízedik évfolyamos divatszabó tanulónk jelmezkészítési feladatokat kapott. A milánói Scala jelmeztárában eltöltött három hétben a monacói herceg születésnapján előadásra szánt Faust opera jelmezeinek varrásában segédkezhettek. Óriási megtiszteltetés és hatalmas inspiráció volt ez számukra.

Diákjaink a szakmai trendekre, újdonságok nyitottan, kíváncsian, innovatívan vállalkoztak a három hetes milánói útra. Az öt szakmára vonatkoztatva általános eredményként elmondható, hogy valamennyi résztvevő gyakorolta a mediterrán térség lakóira jellemző életstílust, mindennapi életvitelt. Volt alkalmuk megtapasztalni az önmagukra, megjelenésükre és környezetűkre jellemző igényességet, tudatos életszemléletet. Az ott töltött idő elegendőnek bizonyult arra, hogy hazajőve diákjainknak is jobban figyelnek külső és belső harmóniájukra. Fontosabbá vált számukra az egészséges életmód: táplálkozás, mozgás, környezettudatosság. Iskolánk filozófiája szerint a tanulás leghatékonyabb formája a cselekvés, a megtapasztalás. A program kiváló lehetőséget biztosított arra, hogy a résztvevők- egyénileg vagy csoportosan – valós élethelyzetekben, de egy másik kulturális közegben, szakma-specifikusan szerezhettek életre szóló élményeket.

KAPCSOLÓDÓ HÍREK


Oladi Technikum

2024/25-ös tanévkezdés

Tudnivalók a 2024/25-ös tanévkezdéssel kapcsolatban

2024. aug. 23.


Sipos László

Colonia Claudia Savaria nyári tábor 2024

Colonia Claudia Savaria nyári tábor 2024

Iskolánkban nyári kézműves tábort tartottunk a divat és a színház világa iránt érdeklődő általános iskolás diákok részére. A színes programokon 8 fő, 6. és 7. évfolyamos diák vett részt.

2024. júl. 12.


Fébert Csilla

Nyári ügyelet

Nyári ügyeleti napok 2024-ben

Kéthetente szerdán 8-12 óráig ügyeletet tartunk az iskolában.

2024. júl. 8.


Sipos László


Partnereink

SZC logo

Vas Vármegyei Szakképzési Centrum


Vas Vármegyei Szakképzési Centrum Oladi Technikum

9700 Szombathely, Simon István utca 2-6.

Telefon: 06/20/503-37-33

E-mail: titkarsag.oladi@gmail.com

OM azonosító: 203062/021


2024Vas Vármegyei Szakképzési Centrum Oladi Technikum